Project Description

Het lam Gods

Het Gentse altaarstuk Het lam Gods voltooiden Hubert en Jan van Eyck in 1432. Vermoedelijk is Hubert met het altaarstuk begonnen en heeft zijn jongere broer het afgemaakt. Het geldt als het belangrijkste bewaard gebleven vroeg Nederlandse schilderkunstige werk uit Noord-West Europa. Wanneer geopend meet het kunstwerk 340 x 440 cm en bestaat uit 18 afzonderlijke panelen en is daarmee het grootst bewaard gebleven altaarstuk uit de 15e eeuw.

Jan van Eyck (13901441) was tijdens zijn leven een van de beroemdste schilders en stond bekend als de “uitvinder” van de olieverfschilderkunst. Hij verpersoonlijkt de overgang van de schilder als een naamloos en bescheiden ambachtsman naar een zelfbewust, geleerd en beroemd individu.      

In 2007 werden er meldingen gedaan over de slechte behuizing waarin het Altaarstuk in de Vijdt kapel sinds 1986 in de St. Bavo kathedraal in Gent staat opgesteld. De glazen, kogelvrije constructie maakt dat de klimaatconditie van het altaarstuk verre van optimaal is. De lampen produceren veel warmte en ’s avonds, wanneer de verlichting uit gaat, koelt het geheel weer af. Geconstateerd werd dat gedeeltes van de verf op sommige panelen zijn losgekomen. Dit vormde de aanleiding om het altaarstuk aan een uitgebreid onderzoek te onderwerpen. Technieken als röntgen en infrarood fotografie hebben zich in de afgelopen decennia enorm verfijnd waardoor er veel nieuwe ontdekkingen en bevindingen aan de panelen zijn te verwachten. Met High Definition techniek zullen de panelen worden gefotografeerd. Als puzzelstukjes zullen deze opnames aan elkaar worden geplakt waardoor met ongekende scherpte de verf en het oppervlakte van de panelen kan worden geanalyseerd.

Credits

partners Getty Foundation, Los Angelos
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)
Universiteit van Amsterdam
Royal Institute for Cultutal Heritage, Brussel
link Closer to Van Eyck

DVD The Ghent Altarpiece | urgent conservation, condition assessment and technical examination

Project Details

Categories: