Project Description

PAINt – Munch : Van Gogh

Twee kunstenaars die elkaar nooit ontmoet hebben, elkaar nooit spraken of samenwerkten en, in de jaren waarover wij spreken, geen werk van elkaar zagen. De één komt uit Noorwegen, de ander uit Nederland. Ze schelen 10 jaar. De één pleegde zelfmoord op 37-jarige leeftijd, de ander vluchtte in enorme hoeveelheden drank, in duisternis en in bordelen. Hij kreeg elektroshocks in een kliniek, werd bijna gek maar leefde 80 jaar.

En toch, uit hun werk blijkt een opmerkelijke ziels- of geestverwantschap, een verwantschap die zich beweegt op een diep, wezenlijk niveau. Vincent van Gogh (1853-1890) en Edvard Munch (1863- 1945). Veel later in zijn leven, zei Munch: “Vincent liet hoe dan ook niet toe dat zijn vlam uit zou gaan. Hij schilderde met kwasten als vuur en gloeiende as terwijl hij ondertussen zelf afbrandde voor zijn kunst. Ik dacht en ik wenste om in zijn voetsporen te treden”.

De film laat zien hoe een toneelregisseur met twee acteur de personages van Vincent van Gogh en Edvard Munch instuderen. Het doel is dat zij hun personage doorgronden alsof zij een karakterstuk moeten gaan spelen. Zij moeten weten wie ze zijn, hoe ze denken waardoor ze getekend zijn en beïnvloed. Dat proces gaat in stappen. Een zoektocht naar het universele gevoel, naar het aanraken van de meest gevoelige zenuw uit het leven. Uitgedrukt, neergelegd, vormgegeven in verf.

Munch zei: “Ik schilder niet wat ik zie maar wat ik zag”.

Credits

fotografie Goert Giltay, Daniël Gallenkamp
montage Bobbie Roelofs
componist en soundscape Harry de Wit
cast Ramón Gieling | Joris Smit | Vincent Rietveld
scenario & regie Micaela van Rijckevorsel
Bekijk de film |  Watch the film with English subtitles

Project Details

Categories: