Project Description

Eating Fire – de jonge Picasso in beweging

Parijs rond 1900. Het fin de siècle en het begin van de nieuwe eeuw. Een jonge Spaanse schilder uit Barcelona komt aan in Parijs. Zijn naam is Pablo Ruiz Picasso en hij is negentien jaar.

Picasso begrijpt als geen ander dat hij Parijs nodig heeft voor zijn ambitie om een beroemde schilder te worden. Samen met zijn vrienden bezoekt hij de wereldtentoonstelling, Montmartre, Montparnasse en de galeries en musea met moderne en oude Franse meesters. Vol bravoure verovert hij zijn plek in de stad en ontmoet lange en gewillige meisjes, bezoekt brasseries en cafés.

Zijn gang naar roem gaat niet van een leien dakje. Hij spreekt de taal slecht en heeft gebrek aan geld, hij verkoopt slechts af en toe een werk.

In de zomer van 1905 bezoekt hij het Noord-Hollandse dorp Schoorl waar hij een portret maakt van een jonge blote vrouw, La belle Hollandaise.

In 1906 koopt de Parijse galeriehouder Vollard in een keer twintig werken van Picasso en is hij eindelijk uit de geldzorgen. In het jaar daarop schildert hij Les demoiselles d’Avignon, een scabreus schilderij waarmee Picasso zijn reputatie wereldwijd vestigt.

Credits

fotografie Daniël Gallenkamp
geluid Wouter Veldhuis
montage Erik Disselhoff
producent Visser & Van Rijckevorsel Film
scenario & regie Micaela van Rijckevorsel
coproductie AVRO Close Up
release 2011

Project Details

Categories: